Türkiye'nin önde gelen tavukçuluk firmalarından Erpiliç Ltd. Şti. piliç ve piliç eti ürünlerinin uygun sıcaklıkta taşınıp taşınmadığını takip eden, tüketiciye soğuk zincir bozulmadan perakende zincire ulaştırmayı amaçlayan sistem ile hem nakliye araçlarını, hem de tavuk kümeslerini takibe aldı.
Erpiliç Kalite güvence sistemine bağlı birimler Göynük’teki şirket merkezinden Türkiye sathına açılan, intikal halinde veya mola vermiş tüm araçlarını uygun zaman diliminde hem aracın durumunu, hem de araç içinde taşınan piliç ve piliç eti ürünlerinin sıcaklıklarını internet üzerinden izliyor. Problemli kümeslere de kurulan mobiliz sistemle canlı tavukların ısıları da kontrol ediliyor. Mobiliz sistemindeki amacın tüketiciye daha sağlıklı piliç ve piliç eti ürünlerinin ulaşmasını sağlamak olduğu belirtildi.
Erpiliç Genel Müdür yardımcısı Mehmet Öztop; Erpiliç üretmiş olduğu piliç ve piliç eti ürünlerini bölge bayi ve depolarına frigofirig araçlarda taşıdığı ürünlerinin sıcaklığını kontrol etmek (0C-+4C) uygun ortamda sağlamak için sıcaklık takip ve rota sistemini kullanmaktadır. Bu sistem Erpiliç Kalite Güvence Birimi tarafından sürekli takip edilmektedir. Problemli kümeslere de tavukların sıcaklık derecesi için mobiliz sistemi kurduk. Kesimhaneden tüketiciye ulaşıncaya kadar piliç ve piliç eti ürünlerinin sıcaklıklarının 0-4 derecede olması gerekiyor. Kesimhaneden yüklenip bayi zincirine hareket eden tüm araçlara mobiliz sistemini kurduk ve araçların sıcaklıklarını izliyoruz. Araç sıcaklıklarına dikkat etmeyen şoförler hemen ikaz edilmekte ve uyarılmaktadır. Aynı zamanda tüm piliç nakliye araçlarımızı 24 saat idare merkezi Kalite Güvence Birimimiz takip ederek nerede olduklarını, piliç ve piliç eti ürünlerinin olması gereken sıcaklıkta olup olmadığını, nemini sürekli takip etmektedir.’’ dedi.
AB’ye açılan ihracat kapısının sektörü hareketlendirmesini bekliyoruz.
Öztop; ‘’Erpiliç olarak günlük kapasitemiz 310.000 kesim olarak devam ediyor. Sektörde ilk 3 firma arasındayız. 361.816.758 TL ciro ile 2008 yılında 500 sanayi kuruluşu arasında 139 ncu sırada yer aldık.’’ Açıklamasını yaparak ‘ihracat yaptığımız Orta Doğu ve Türk Cumhuriyeti ülkelerinin yanı sıra Avrupaya beyaz et ihracatı için görüşmelerin devam ettiğini’ söyledi.
Erpiliç Ltd. Şti. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Öztop, tavukçuluk sektörü için sevindirici açıklamalar yaptı. 2009 yılındaki hedeflerinin yüksek olduğunu açıkladı. Yıllardır bekledikleri ısıl işlem görmüş ürünlerin ihracatı için 29 Mart'tan itibaren izin çıktığını söyleyen Öztop, şöyle konuştu: "Türkiye tavukçuluk sektörü 2003 yılından beri AB ülkelerine ürün ihraç etmek arzusu ile altı yıldır üzerine düşeni yaptı. Sonunda Türkiye'den ısıl işlem görmüş ürünlerin ihracatı için 29 Mart 2009 tarihinden itibaren izin verildi. Bu durum tavukçuluk sektörüne ihracat ayağında büyük bir güç kazandıracak. AB pazarında yakın gelecekte çiğ ürünlerin de önünün açılıp ürün speklerinde firmalarca belirlenip AB pazarında yer alacağını umut ediyoruz." dedi.
İhracat yapmayı hedefledikleri pazarların hem sektöre hem de Türkiye'ye yararı olacağını ifade eden Öztop, sözlerine şöyle devam etti: "AB için şu an ileri işlenmiş (Isıl işlem görmüş) ürünler cordon bleu, şinitzel, kroket, nugget gibi ürünlerin yanı sıra (sucuk, salam,sosis) şarküteri ürünleri de tercih edilecektir. Gelen talep doğrultusunda ve satışların artmasıyla beraber yatırım kapasitesi de artacak. AB'de ileri işlem ürün tüketimi Türkiye'ye oranla çok daha fazladır. Bu pazarda yeni arayışlar içerisine girilecektir. Gelen taleplere göre ilave yatırım yapılacaktır. Şu anda ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız Orta Doğu ve Türk Cumhuriyeti ülkelerinin yanı sıra ihracat yapmayı hedeflediğimiz pazarlar arasında AB’nin hem sektöre hem de Türkiye'ye olumlu yanları olacaktır. 2008 yılında yapılan beyaz et ihracatı, diğer yıllara oranla artış göstermiştir. Bunun başında Irak'a yapılan tavuk eti ihracatı ve Çin’e yapılan tavuk ayağı ihracatıdır. 2009 yılı için 13.000 ton piliç eti ve ürünleri karşılığı, 20.000.000 $ ciro hedefliyoruz.’’ dedi.
ERPİLİÇ’İN BAŞARI ÖYKÜSÜ
Türkiye’nin en büyük 4 piliç eti üreticisinden biri olan Erpiliç, Bolu Göynük’te tamamen doğanın içinde modern entegre tesislerde faaliyet gösteriyor.
Tavukçuluğa 1970 yılında başlayan Ericek ailesi tarafından 1996 yılında kurulan Erpiliç, Göynük ve çevresinde yaptığı yatırımlar sayesinde doğanın içinde doğaya ve çevreye saygılı bir kuruluş olarak yarattığı büyük istihdam kaynağı ile bölgesel kalkınmaya da katkıda bulunuyor.
Erpiliç Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Öztop, Erpiliç’i bugünlere taşıyan başarıyı bakın nasıl anlatıyor.
Bugün Avrupa Birliği standartlarında Avrupa Birliği’ne ihracat yapabilecek tesis ön izin sertifikasına sahip olan Erpiliç entegre üretim tesisleri 150 bin m2 kapalı alanda günde 300 bin piliç kesim kapasitesine sahip dev bir kuruluşa dönüştü.
Üretim kapasitesi olarak sektörde ilk 3 sırada yer alan Erpiliç, şarküteriden ileri işlenmiş ürün gruplara kadar zengin portföye sahip…
Türkiye genelinde 70 üzerinde bayii ve satış noktasının yanı sıra büyük zincir marketlerde ürünlerini %100 sağlık, lezzet, hijyen, kalite ve güvenle tüketiciye sunuyor.
ISO 9001, 2000, ISO 22000, TSE belgeleri ve asit belgeleri ile yüksek kalite standartlarına sahip Erpiliç 1300 anlaşmalı üretici ailesi, 60 filigrofig araç, 120 canlı hayvan taşıma ve 40 Yem nakliye aracından oluşan filosu ve 1900 kişiden oluşan genç ve nitelikli çalışan kadrosuyla Türkiye’ye sosyal ve ekonomik değer katıyor.
Erpiliç, damızlık, kuluçka, kesimhanelerin de yüksek teknolojik alt yapısı ve Avrupa standartlarındaki üretim yapısıyla kalite ve lezzeti bir arada tüketiciye sunuyor
Türkiye’nin en büyük 4 piliç üreticisinden biri olan Erpiliç, Avrupa Birliği standartlarında modern ve entegre üretim tesisleri, Türkiye’nin piliç eti üretiminin %15’ini sağlayan üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri…
Damızlık, kuluçka, kesimhanelerin de yüksek teknolojik alt yapısı ve Avrupa standartlarındaki üretim yapısıyla kalite ve lezzeti bir arada tüketiciye sunuyor.
Erpiliç Gürmen Damızlık üniteleri
Tarım ve köy İşleri Bakanlığı tarafından ruhsat verilen Erpiliç damızlık ünitelerinde Bio Güvenlik önlemleri ve hijyenik şartlar altında elde edilen kuluçkalık yumurtaların sağlık kontrolleri her aşamada sorumlu veteriner hekimler tarafından düzenli olarak yapılıyor.
Kuluçka tesisleri…
Kuluçkalık yumurtalar hijyenik kurallar altında özel yumurta araçlarıyla Bolu ve Göynükteki kuluçkahane tesislerine naklediliyor ve biyolojik üretim süreci başlıyor.
Damızlık ünitelerinden gelen kuluçkalık yumurtalar seleksiyon işlemi yapıldıktan ve dezenfekte edildikten sonra kuluçka makinelerine yerleştiriliyor.
Türkiye’nin en modern tesisinde bilgisayar kontrollü makinelerde tüm aşamalar elektronik olarak düzenleniyor ve izleniyor.
Erpiliç yıllık 70 milyon kuluçkalık yumurta kapasitesine sahip. Kuluçkahane ünitelerinde yıllık 60 milyon adet broiler civciv üretiliyor. 21 günlük kuluçka aşamasından sonra yumurtadan çıkan civcivler veteriner hekimler tarafından sağlık kontrollerinden geçirilerek sözleşmeli yetiştirme kümeslerine sevk ediliyor.
Yem fabrikası
Kaliteli ham maddeler özel işlemlerden geçirildikten sonra hijyenik hale getirilip havadaki bakterileri tutan filtrasyon sisteminden geçirilerek en kaliteli yem elde ediliyor. Erpiliçler yıllık üretim kapasitesi 300 bin ton olan kendi yem fabrikalarından elde edilen bu özel yemlerle yetiştiriliyor.
Broiler civcivler kapalı yetiştirme kümeslerinde 7 haftalık süreçte broyler piliç olarak yetişiyor. Bio güvenlik önlemleri altında gelişimleri takip edilen civcivlerin sağlık durumları sürekli kontrol altında tutuluyor.
İstenen canlı ağırlık düzeyine gelen broyler piliçler Erpiliç veterinerleri tarafından kesim öncesinde ve kesim süresince kontrol ediliyor.
Tüm bu işlemlerin sonunda kesimhane bölümünde islami kurallara uygun olarak ilk kesim işlemi gerçekleştiriliyor.
Kesimi yapılan piliçler yüksek teknolojiye sahip makinelerde otomatik olarak işleniyor. Üretimin her aşamasında gıda mühendisleri ve veteriner hekimlerin denetiminde olan tesiste, piliçler karkas ete dönüştürülüp parçalanıyor, ambalajlanıp etiketleniyor ve dinlendirilmek üzere soğuk hava depolarına alınıyor.
Erpiliç alt yapısı, tasarımı ve ekipmanlarıyla tam anlamıyla modern bir hazır gıda üretimi tesisine sahip.
Dünyadaki öncü firmalardan sağlanan özel baharat ve katkı maddeleri kullanılarak üretilen salam, sosis, köfte, burger ve katlanmış piliç ürünleri kendine has Erpiliç lezzetiyle tüketicinin beğenisine sunuluyor.
Hijyenin ön planda tutulduğu Erpiliç’te bütün ekipmanlar ve üniteler üretim sonunda yıkanıp dezenfekte edilerek tekrar üretime hazır hale getiriliyor.
Türkiye’nin en değerli protein kaynağı olan piliç etini sağlık, lezzet, hijyen, kalite ve güvenle birleştirerek tüketiciyle buluşturan Erpiliç, Çevreci yaklaşımlarla kırsal alanda üretim yaparak, ülke ekonomisine katkıda bulunuyor ve evrensel gıda güvenliği ilkelerini benimsiyor. |